Miskolcra látogatott a norvég nagykövet, szerkesztőségünk tagjaival is találkozott

Megosztás

Miskolcra látogatott Norvégia budapesti nagykövete, Rine Skymoen. Amellett, hogy megtekintette a Baráthegyi Majorságot, a diplomata szerkesztőségünk tagjaival is találkozót kezdeményezett.

A csaknem 25 éve működő miskolci Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorsága az első szociális farm hazánkban, amely több mint 20 éve jött létre. Az alapítvány a Magyar Szociális Farm Szövetséggel 15 éve folytat lobbi tevékenységet annak érdekében, hogy az országban máshol is létrejöhessenek hasonló megoldások, amit eddig a jogi szabályozás nem tett lehetővé. A folyamatot az lendítette előre, hogy 2014-ben a Szimbiózis Alapítvány közel 56 ezer euro támogatást kapott „A szociális farmok létrehozása Magyarországon” című projektre a Norvég Civil Alaptól – számolt be a látogatásról a Minap.hu.
A kormány komoly vitába keveredett a Norvég Alap támogatásai kapcsán, így jelenleg az ilyen fontos programokat nem is tudják támogatni. További részleteket itt olvashat.

Az alapítvány jelenleg már több mint száz főnek biztosít munkát, akik közül 82 fő fogyatékos vagy megváltozott munkaképességű személy. Ők a kertészetben, konyhán, az állattartó telepi részen, a sajtüzemben, a gyümölcsfeldolgozóban, az asztalos-, fazekas- és kézműves műhelyekben, vagy a vendégváró-turisztikai egységekben dolgoznak.

Nemcsak a Baráthegyi Majorságot látogatta meg a nagykövet, a Borsod24.hu munkatársainak is nagy megtiszteltetésben volt részük, amikor a holland nagykövet tavalyi látogatása után, Norvégia magyarországi képviseletéről is megkeresés érkezett a Borsod24-hez. A találkozó múlt héten sikeresen létre is jött.

Rine Skymoen többek között a független vidéki média helyzetéről, a miskolci politikai viszonyokról, az egyetemi közalapítványokról érdeklődött, főszerkesztőnk és szerkesztőnk pedig a párhuzamos norvég példákat igyekezett megismerni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek